Aronija u trudnoći

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Čuli ste da je Aronija zdrava, da je nazivaju super-hranom i hranom budućnosti i pitate se kakav uticaj može imati aronija u trudnoći? U ovom članku smo se potrudili da Vas informišemo o prednostima aronije kao i o različitim načinima konzumiranja bobica aronija u trudnoći.
Aronija u trudnoci sok od aronije

Šta je aronija

Aronija je malo bobičasto voće tamnoljubičaste boje, intenzivnog, autentičnog ukusa koje je tokom prethodnih decenija zauzelo važno mesto u zdravoj ishrani širom sveta. 

Antioksidativna svojstva

Ona ima snažna antioksidativna svojstva zbog visokog prisustva polifenola, najmoćnijih prirodnih antioksidanasa od kojih u trudnoći najveći značaj imaju antocijani. 

Antocijani su veoma važna jedinjenja koja doprinose prevenciji bolesti srca poput visokog pritiska i holesterola (1, 2, 3),  smanjuju upalne procese u telu (4) , a posebno se istražuje njihov uticaj na smanjenje kancerogenih promena u ćelijama (5). Ove antioksidativne supstance imaju jedinstvenu sposobnost da istovremeno obnavljaju oštećenja u strukturi DNK, povećavajući zaštitne sposobnosti ćelija.

Hranljivi sastojci

Kako je tokom trudnoće ženi potrebna velika količina hranljivih sastojaka koji su važni i za pravilan razvoj bebe, jasno je zašto je značaj aronija u trudnoći tema koja se sve više istražuje.

Pored antioksidanasa, bobice aronije su bogate i drugim hranljivim sastojcima od kojih su u trudnoći veoma važni Vitamin B, askorbinska kiselina, gvožđe i folna kiselina koje aronija sadrži u pravoj količini za organizam u razvoju jer, između ostalog, doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema. 

Aronija takođe održava normalan krvni pritisak, a prema statistici, visok pritisak spada u češće komplikacije u trudnoći i javlja se kod 10% trudnica nakon 20-te nedelje.

 Nadalje, aronija je bogata vitaminom E koji ima izražena antioksidativna svojstva, te vitaminom K i vitaminom B9 (folat) koji je izuzetno važan za pravilan razvoj nervnog sistema deteta (6, 7).

Aronija je takođe bogata antioksidativnim vitaminom C koji povoljno utiče na imunološki sustav, kao i beta-karotenom koji je prekursor vitamina A koji je ključan za održavanje funkcije oka i razvoj deteta, kako u trudnoći, tako i za vreme dojenja.

efekat aronije u trudnoci

Efekat aronija u trudnoći

Trudnoća je posebno stanje kada su i majci i bebi potrebni nega, zaštita i podrška

U istraživanju koje je sprovedeno 2000. godine u Poljskoj naučnici su želeli da ispitaju uticaj prirodnih antocijana iz aronije na razvoj beba kod trudnoća u kojima je postojao visok rizik da se beba rodi sa manjom težinom (8).

  U pomenutom istraživanju učestvovalo je 165 trudnica. Trudnice su podeljene u tri grupe, u jednoj grupi su bile trudnice koje su pile sok od aronije tokom drugog trimestra trudnoće, a u drugoj grupi su bile trudnice koje su dobijale placebo (sok koji nije sadržao antocijane). 

Kontrolnu grupu je činilo 60 zdravih trudnica koje nisu imale rizičnu trudnoću, takođe u drugom trimestru trudnoće. Rezultati istraživanja su pokazali  da aronija zbog visokog sadržaja prirodnih antocijana ima potencijal da bude efikasna u kontrolisanju oksidativnog stresa koji može delovati ometajuće na razvoj beba koje su u riziku da se rode sa manjom težinom (9)

Ovaj nalaz je potvrđen i u istraživanju iz 2019. godine u kome je potvrđeno da polifenoli poboljšavaju oksidativni i metabolički status fetusa koji se mogu roditi sa manjom težinom usled različitih uticaja (10).

Jačanje imunog sistema u trudnoći upotrebom aronije

Zbog svojih svojstava, aronija može uticati na jačanje imunog sistema zbog čega će infekcijama i virusima biti teže da se razvijaju (11). Ovo je posebno značajno za trudnice budući da se tokom trudnoće dešavaju brojne promene u telu žene i važno je održati jak imunitet. 

Neke trudnice imaju problem sa urinarnim infekcijama i potreba im je dodatna zaštita. Sprovođenjem laboratorijskih testova utvrđeno je da ekstrakti bobica aronije pokazuju snažnu antibakterijsku aktivnost protiv potencijalno štetnih bakterija Escherichia coli i Bacillus Cereus (12).

Efekat aronije u trudnoći tokom pandemije COVID-19

Budući da je u ovom trenutku i dalje aktuelna pandemija virusa Covid-19, ne možemo izostaviti anti-virusno dejstvo aronije. Naime, na Univerzitetu u Ulmu, naučnici su pokazali da je na ćelijskom nivou aronija uspešna u borbi protiv virusa SARS-CoV-2 (13)

hladno cedjeni sok od aronije

100% hladno ceđeni
Sok od aronije

Kako konzumirati aroniju tokom trudnoće


Bobice aronije imaju jedinstven, pun ukus koji je nakiseo i pomalo gorak zbog prisustva tanina. Ovaj ukus možda neće prijati svim trudnicama, posebno u prva tri meseca trudnoće kada su trudnice prirodno osetljivije na određene ukuse (14, 15).  

Važno je napomenuti da se ukus aronije, ali i udeo antocijana može značajno razlikovati u odnosu na način gajenja (16). Kako bismo doprineli da aronija bude što ukusnija u BioMarniju koristimo organske pricipe u gajenju zasada aronije, a bobice beremo kada dostignu visok procenat šećera što značajno doprinosi prijatnom ukusu.

Aroniju možete konzumirati svežu, sušenu, zamrznutu, ceđenu u vidu soka – samostalno ili kao dodatak drugim poslasticama.

Sok od aronije dobijen postupkom hladnog ceđenja (sporog ceđenja pomoću prese) najbolji je način konzumiranja aronija u trudnoći jer se na ovaj način čuvaju antioksidativna svojstva aronije i zadržavaju svi hranljivi sastojci. 

Osim što ne sadrži nikakve aditive, šećere ni vodu, ovaj sok je dostupan tokom cele godine. Aroniju možete dodati smutijima, mafinima, ili je kombinovati sa drugim voćem za voćne salse i namaze.

Aronija u trudnoći – dodatna pitanja

Pratite promene u svom telu, i imajte podršku lekara tokom trudnoće

Svrha ovog članka je da informiše trudnice i sve osobe zainteresovane za hranljive i zdravstvene benefite aronije. Studije pokazuju da su bobice aronije bezbedne za jelo i do sada nisu potvrđeni štetni efekati konzumiranja aronije u trudnoći (17). Međutim, potrebna su dugoročna istraživanja da bi se sva svojstva aronije naučno potvrdila. 

Poseban oprez se savetuje trudnićama koje imaju probleme sa želudcem (čir,  gastritis), imaju nizak pritisak, ili imaju problem sa konstipacijom. Stoga, pre nego što aroniju uključite u ishranu tokom trudnoće, obavezno obavestite vašeg lekara.

Dana
Sati
Minuta
Sekundi

AKCIJA SOK OD ARONIJE: 5 + 1 GRATIS + besplatna dostava

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Tabela sadržaja

Ostanite u toku

Prijavite se na mailing listu

Možda će Vas i ovo zanimati

Uskoro Funkcionalni napici BOOSTERS

Od 25.4.2022., moći ćete da naručite preko BioMarni sajta nove proizvode koje smo razvijali godinu dana. Od hladno ceđenog super voća, obogaćeni vitaminima i mineralima fokusirani da doprinesu specifičnoj funkciji vašeg organizma.  

Ovaj sajt koristi kolačiće

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Ako nastavite da koristite sajt smatraćemo da se slažete sa uslovima korišćenja i politikom privatnosti.